Katsoin eilen kun heräsin areenalta A-studion kannabis-illan, joka näytettiin keskiviikkona tv 2:lla. Ihan taas ensimäinen kysymys.. miks ihmeessä ministeri Räsänen oli sinnekin itsensä onnistunut työntämään. Ja itse asiassa hiukan hämmästyin ettei Timo Soinikin ollut mukana. Valitettavasti Räsänen on henkilö jonka mielipiteet eivät itseäni juurikaan kiinnosta. Edelleen nousee niskavillat pystyyn kun muistelen muutaman vuoden takaista homo-iltaa, joka näytettiin myös sillon A-studiossa. 

Mielenkiinnolla seurasin keskustelua. Paikalla ollut opettaja rouva oli kyllä rohkeasti mukana ja arvostan suuresti sitä miten hän esitti oman näkemyksensä kannabiksen käytöstään, ja todellakin jos ihmiset vain osaisivatkin niin tuon mittakaavan käytöllä tuskin olisikaan mitään haittaa. Itselläni on kuitenkin hoitajana oma näkemykseni asiasta, jos se ketään kiinnostaa. Näen paljon töissä päihdeongelmaisia ihmisiä. Ylivoimaisesti eniten alkoholiongelmaisia jotka ovat pilanneet elämänsä joiden terveys on kärsinyt alkoholin vuoksi, joiden riippuvuus on niin pitkällä että ihminen pystyy selittämään alkoholin aiheuttamat isotkin ongelmat pitkälti itselleen parhain päin. Tarpeeksi pitkälle mennyt alkoholismi muuttaa ihmisen persoonallisuutta. 

Lisäksi näen paljon huumeiden käyttäjiä ja lääkkeiden väärinkäyttäjiä seka käyttäjiä ja kaikkea mahdollista mitä vain tämä yhteiskuntamme pitää sisällään. Alkoholi kuitenkin on se pahin kaikista tällä hetkellä ja perustelen sitä sillä että määrällisesti alkoholisteja on huomattavasti enemmän kuin muiden päihteiden. Mitähän sitten tapahtuisi kun kannabiksesta tulisi laillista? En hetkeäkään epäile etteikö sen jälkeen kannabiksen aiheuttamat ongelmat lisääntyisi. Tietysti on ihmisiä jotka sitä osaisivat asiallisesti käyttää, mutta silti meillä suomessa jostain syystä on runsaasti ihmisiä joille kehittyy herkästi riippuvuuksia ja jotka eivät osaa hallita omaa päihteiden käyttöään.

Miellä on paljon tänä päivänä alkoholisteja, jotka saavat alkoholin käytön vuosi haimatulehduksia joiden hoito on yhteiskunnalle kallista erikoissairaanhoitoa. Alkoholisti voi mennä deliriumiin eli kansan kielellä kutsutaan juoppohulluudeksi, sellaisen potilaan hoito vaatii myös sairaalahoitoa ja on hoitajalle välillä stressaavaa koska nämä potilaat ovat arvaamattomia. Potilaille voi kehittyä maksakirroosia, joka usein myös vaatii toistuvia sairaalajaksoja koska maksa ei toimi kunnolla ja kerää vatsaonteloon nestettä ascitesta mikä saattaa tehdä potilaan olon todella hankalaksi aiheuttaa vatsakipua ja hengenahdistusta.

Jos kannabis laillistettaisi ja sitä saisi yhtä helposti kuin viinaa niin luulen että kannabiksenkin terveyshaitat lisääntyisivät. Paljon höyrytään psykooseista minkä kehittymisessä kannabiksen kerrotaan edesauttavan. Kerrotaan että kannabiksen käyttö kaksinkertaistaa skitsofreniaan sairastumisen riskiä. Mutta ne ihmiset ketkä käyttävät kannabista jatkuvasti ovat kyllä hidastuneita ja apaattisia, olen nähnyt ja tiedän että se on totta. Kannabishan vaikuttaa keskushermostoon ja jatkuvasti keskushermostoa tällä tavalla laamaavan aineen käyttö ei ihmetytä itseäni ollenkaan että nämä ihmiset vaikuttavat hidastuneilta tai ahdistuneilta tai että muisti ei toimi kuten ennen. Tässäkin se kultainen keskitie pitäisi ihmisen osasta jos haluaisi kannabista siis käyttää. Mutta siltä näyttää että eniten kannabiksen terveyshaitat ovat psyykkisiä ja sillä puolella meillä suomessa hoitopaikat jo pullistelevat liitoksistaan. 

Itsekin olen joskus kannabista kokeillut ihan mielenkiinnosta eikä tuo kokemus nyt niin kauhean mullistava ollut ettenkö voisi jatkossa nautintoaineenani käyttää ihan vaan viinejä kuten tähänkin saakka. Kannabis-illassa itselleni mielenkiintoisinta oli kuulla näkökulmaa sen lääkekäytöstä joten pitihän se vielä googlettaa. Se mikä mua hämmensi kovastikin oli ettei mielestäni luotettavia lähteitä asiasta löytynyt. Terveysportin, Pharmaca fennican, Terveyskirjaston ja Duodecimin nettisivut selattuani joudun toteamaan ettei mistään löytynyt muuta tietoa kuin kannabiksen huumaavista vaikutuksista ja haitoista. Eli terveydenhuollossa kannabista pidetään vielä ainoastaan terveydelle haitallisena aineena mikäli on uskominen näitä lähteitäni joita pidän kuitenkin luotettavia. Muita sivuja mitä aiheesta löysin lääkekannabis.fi oli joku järjestö aiheeseen liittyen ja mielestäni erittäin puolueellinen tästä syystä ja siksi tarkastelin sivun informaatiota melko kriittisesti toinen samanlainen oli hamppu.net. Olin ehkä vähän pettynyt tästä laihasta saaliistani. Yritin vielä löytää jotain hakusanalla: ms-tauti ja kannabis, mutta ei kunnollista osumaa silläkään. 

Kuitenkin kaiken kaikkiaan kannabis-ilta oli mielenkiintoinen ja herätti ajatuksia mussakin, mutta ei silti saanut mua muuttamaan mieltäni siitä että ei sitä kannabista kannata meillä Suomessa laillistaa emme me osaa kuitenkaan käyttää sitä niin sivistyneesti etteivätkö sen terveyshaitat lisääntyisi, tai sitten kannabiksen pitäisi olla niin kallista että sitä olisi todellakin mahdollista ostaa vain viihdekäyttöön. Lisäksi haluaisin kovasti saada lisää tietoa kannabiksen lääkinnällisestä hyödystä, pitänee olla silmät ja korvat tarkkana jos aiheesta tutkimuksia tehdään.