Täällä taas tormakka yöhoitaja, hei.

Yövuoron jälkeen kun pääsin lopultakin käpertymään omaan pehmoiseen sänkyyni ja toivoin näkeväni mukavia unia niin sainkin jotain ihan muuta kun tilasin... Näin unta, että olin jostain syystä muuttunut iholtani tummaksi lisäksi olin saanut muhkeat afrohiukset. Unessa yritin kovasti hiuksia suoristella, mutta lopputuloksena kauhistuttava liimaletti lisäksi suoristus jotenkin ihmeellisesti vaalensi kutrini epämääräisen pissan värisiksi. Muistan, että tämän jälkeen meille tuli johonkin kauhea kiire... en muista ketä meitä oli mutta en ollut yksin. No meidän menopelinä toimi sitten ostoskärryt joissa oli ilmeisesti moottori sillä se liikkui näppärästi ilman työntämistäkin. Ilma oli ihanan kesäinen koska lämmin tuulenviima lämmitti unessa kivasti kun huristelimme ostoskärryillämme. Menimme luultavastikin kotikaupungissani sijaitsevaan rantaan jonka jälkeen tajusimme että meillähän on kamala kiire lentokentälle. No talvi yllätti meidät matkalla lentokentälle ja ostoskärrymme juuttuivat ihan hillittömään hankeen joka siis satoi hekessä. Matkaa jatkettiin sitten lumessa rämpien. Heräsin siihen kun tajusin että myöhästyimme lennoltamme, eikä koko aikana mulle selvinnyt että mihin olimme edes matkalla. 

Kun heräsin niin fiilis oli sellainen et mitä helvettiä mä just äsken näin. Emmillä on kyllä hauskaa kun kerroin unestani sille tänään kun kävimme kävelyllä Töölönlahdella. 

Mulla oli viime yönä vakavasti sairas potilas. Hänellä oli monenlaista terveydellistä ongelmaa ja yön pimeinä tunteina hän halusi jutella kanssani. Hän ihmetteli miksi häntä hoidetaan niin pitkälle. Dialyysejä oli tarjottu ja hän niistä itse kieltäytynyt. Nyt jalassa oli verisuonia tukossa ja niitä pitäisi pallolaajentaa. Kuntoutustakin suositellaan. Ymmärrän kyllä potilaani näkökannan asiaan. Ymmärrän että hän on väsynyt tilanteeseen ja tietää että näillä tarjotuilla hoidoilla voidaan pidentää elämää mutta sen laatua hänen tapauksessaan tuskin voidaan parantaa enää. Sanoinkin potilaalleni että jokaisella on oikeus tehdä oma hoitotestamenttinsa missä voi itse määritellä millaisia hoitoja ottaa vastaan. Silloin ei puolisolla tai lapsella ole asiaan mitään lisättävää sillä terveydenhuollon henkilöt kunniottavat pääsääntöisesti potilaan omia toiveita ja tukevat omaisia vain vastaan tulevissa tilanteissa.

Toisille ihmiselle ei ole kannattavaa lähteä ajamaan läpi isoja toimenpiteitä sillä ne saattavat kokonaistilanteen huomioden tulla kohtalokkaiksi. Työssäni näkee joskus miten huonokuntoisille vanhoille ihmisille lähdetään tekemään isoja leikkauksia. Välillä sitä miettii mitä siinä voi voittaa jos 90-vuotiaalle potilaalle tehdään sääriamputaatio josta potilas tuskin koskaan kunnolla toipuu ja saa viettää viimeiset hetkensä sairaalassa ja mahdollisesti käydä läpi todella fyysisesti että henkisesti raskaat hoidot joilla ei kuitenkaan saavuteta loppu viimein mitään. Itse koen tämän myös eettiseksi ongelmaksi, koska kaiken hoidon pitäisi todellakin olla elämänlaatua parantavaa eikä ainoastaan elämää ylläpitävää. Tästä voi toki varmasti olla montaa mieltä, mutta sana on vapaa saa kommentoida. Kuitenkin viimeöinen keskustelu potilaani kanssa antoi ajattelemisen aihetta ja luulen että mun täytyis myös tehdä tuollainen hoitotestamentti itselleni.

http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tutkimus/palvelut/hoitotestamentti