Kota Kinabalu... se oli meidän seuraava kohteemme Borneon saarella mikä on maailman kolmanneksi suurin saari myös. Kota Kinabalu sijaitsee saaren itäpuolella Sabahin osavaltiossa ja samalla se on myös Sabahin pääkaupunki. Aikaisemmin kaupunki oli nimeltään Jesselton kiitos brittien. Tosiaan Malesia on aikaisemmin ollut brittien siirtomaa ja sen jäljiltä Malesiassa on esimerkiksi brittiläinen sähköpistoke ja vasemmanpuoleinen liikenne. Sitten myöhemmin Jesselton sai nimekseen Kota Kinabalu lähellä sijaitsevan vuoren mukaan. Borneon korkein kohta on melkein 4,5 kilometrissä ja tämä vuoren alue on nimeltään Kinabalun kansallispuisto ja se on tosiaan samalla luonnonsuojelukohde että unescon maailmanperintökohde. Me käytiin Tyypin kanssa myös tuolla puistossa. Sinne ajeli autolla sellasen pari tuntia ja opastetulla kierroksella nähtiin kaikenlaista kasvia ja kukkaa, upeita ja huikeita maisemia sekä kuumia lähteitä. Ihan kuin siellä nyt ei olisi ollut riittävän kuuma jo ilman niitä lähteitäkin :) Tuolle reissulle varattiin koko päivä, mutta kyllä kannatti ja aikaa olisi viettänyt vaikka pidempäänkin. Alunperin oli ajateltu jalkapatikkaretkeä vuoren jos nyt ei ihan huipulle niin ainakin melko korkealle, mutta yhden päivän patikkaretkiä ei saatu varattua millään ihmeellä ja kahteen päivään meillä nyt yksinkertaisesti ei ollut aikaa.

20151125_095647.jpg

Entäpä sitten Kota Kinabalun kaupunki. No se tuntui Kuala Lumpurin jälkeen hirmuisen pieneltä, olkoonkin vaikka kuinka osavaltion pääkaupunki. Kaupunki itsessään ei ollut erityisen kaunis eikä siellä erityisemmin ollut mitään näkemistä. Mutta sieltä oli hyvät yhteydet esimerkiksi läheisille paratiisi saarille ja saaren sisempiin osiin viidakkoon. Niistä saarista kirjoitan seuraavassa postauksessa tarkemmin. 

20151126_180307.jpg

Kota Kinabalussa kannattaa suunnistaa rantaan. Ranta ei nyt kuitenkaan ollut ihan sellainen mitä ehkä odotettiin. Minittäin merta ei juuri näkynyt. Maisema oli piilotettu markkinarakennusten taakse. Kuva ylempänä on otettu Oceanus kauppakeskuksen vierestä. Siitä kun lähtee kävelemään rantaa pitkin itäänpäin tulee vastaan laituri missä on paljon ravintoloita ja asiakaskunta koostui lähinnä turisteista. Täältä löytyi malesialaisen ruuan lisäksi muun muassa korealaista, italialaista, intialaista ravintolaa, irlantilaista pubia, hieromalaitosta juomatarjoiluilla.

Kun ravintolat ohittaa saapuu paikkaan missä kaupataan monenlaista käsityötä. Ompelukoneet ovat kadulla ja töitä myydään sitten sellaisessa lautamajassa, joka peittää maiseman. Käsitöiden jälkeen vastaan tulee sitten hedelmä ja maustemarkkinat. Sieltä löytyy kaikenlaista ja jos mausteita tai erikoisempia tuotteita aikoo ostaa niin seikkailumieltä voi suositella sillä myyntipöytiensä takana istuvat kauppiaan eivät kyllä englantia taida. Kun matkaa jatkaa edelleen itään päin tullaan kalamarkkinoille. Tänne on myös pystytetty paviljonkeja ja ruokapöytiä. Kalamarkkinoille kalastajat tuovat tuotteensa suoraan veneistään ja nostavat myyntitiskille. Siinä tiskillä sitten kalat valmistetaan syötäväksi. Hyvä systeemi mielestäni. Täällä kyllä sai aikaa kulumaan varsin mukavasti. 

20151128_171730.jpg

Kalamarkkinoiden jälkeen kun jatkaa matkaa vielä vajaan kilometrin ohi Wisma Sabahin sekä Suria kauppakeskuksen saapuu Jesselton pointille, satamaan. Satamasta pääseekin kätevästi paratiisiin... siitä tarkemmin seuraavaksi :)