Olimme kesälomalla äitini ja siskoni kanssa valloittamassa Yhdysvaltoja. Nyt on ehkä syytä koota vähän vinkkejä ja lomatunnelmia :D

Eli ennen lomalle lähtöä meillä oli toki lentoliput, mutta myös hotelli varattuna Queens bridgen läheisyydestä, mikä olikin hyvä sijainti sillä metrolla pääsimme Manhattanille 15 minuutissa. Alueen hintataso on valitettavasti nousemassa, minkä huomasimme hyvin. Esimerkinnä voin kertoa omakohtaisesti eli varasimme hotellimme jo aikoja sitten alkuvuodesta, jolloin hotellimme oli erittäin edullinen, jotain 65 euroa yöltä, kun tällä hetkellä samasta hotellista saa jo maksaa 160 euroa yöltä. Lisäksi ennen matkaa jouduin vaihtamaan ikivanhan 10 vuoden passini lopulta uuteen sillä passin pitää ilmeisesti olla voimassa puoli vuotta vielä matkan jälkeenkin.  Lisäksi Yhdysvaltoihin matkustettaessa passin pitää olla nykyisin biopassi eli siinä on joku siru ja passin omistajan sormenjälki. 

Lisäksi ennen matkaa piti netissä hakea Esta, mikä on sähköinen matkustuslupahakemus. Estan voi täyttää netissä muistaakseni ihan suomen kielellä, koska äitini ja siskonikin sen onnistuivat täyttämään. Esta maksetaan luottokortilla ja sen hinta oli jotain 70 dollaria.  Tämä mielestäni yllättävänkin hintava matkustuslupa kannattaa huomioida matkabudjetissa. Esta on voimassa ilmeisesti 2 vuotta ja se pitää hakea ainakin 72 tuntia ennen maahan saapumista. Siitä tulee sitten dokumentti sähköpostiin mikä tulostettiin mukaan matkalle. Kaiken tämän lisäksi lentokoneessa piti vielä täyttää tulli- ja maahantulolomakkeet. Niitä lomakkeita nyt joutuu täyttämään moniin maihin matkustaessa, mutta koska jenkkeihin matkustettaessa noita lippulappuja oli niin paljon muutenkin niin se lipuke oli varsinainen kirsikka kakun päälle. 

Kaikesta tästä etukäteen tehdystä työstä saattoi jo päätellä, että tullimuodollisuuksissa menee aikaa ja kyllä jonottaa saattiinkin pari tuntia, ei varmasti ole liioiteltua. Me lensimme Islannin kautta New Yorkkiin, mutta samaan aikaan Euroopasta tuli myös muita lentoja joten jono oli todellakin pitkä. Tullivirkailija kysyi meiltä muutaman hassun kysymyksen jotain, että missä ollaan töissä ja mistä tunsimme toisemme. Sitten otettiin vielä valokuvat ja sormen jäljet leimat passiin ja eteenpäin.

John F. Kennedyn lentokentällä kulkee juna, jolla pääsee kätevästi metroasemalle ja sieltä kätevästi suoraan Queensin sillan pysäkille... tai näin me olimme suunnitelleet, mutta saavuimme kohteeseen lauantaina ja tietenkin metrot olivat viikonloppuna poikkeusreitillä. Viikon metroliput sai ostettua heti lentokentältä, mikä on varmasti järjevintä. Lippu ei ollut kovin kallis ottaen huomioon sen että metro on järkevä tapa liikkua New Yorkissa missä matka yhdestä kadunkulmasta toiseen tuntui joskus kilometriltä, vaikka kartalla se olikin niin pieni matka. Valitettavasti en vain nyt muista paljon se lippu maksoi. Oikeaan metroon kun päästiin niin tosiaan poikkeusaikataulut selvisivät meille. Onneksi eräs ystävällinen kanssamatkustaja alkoi juttelemaan kanssamme ja hän neuvoi jäämään toisella pysäkillä pois ja kävelemään siitä sitten hotellillemme. Matka oli hiukan pidempi kuin alunperin oli suunniteltu, mutta hotellille löydettiin lopulta ja loma saattoi vihdoin alkaa! 

20160528_192231.jpg

Seuraavaksi kirjoittelen sitten varsinaisen matkakertomuksen kun siihen löytyy sopiva hetki, mutta tässä esimakua New Yorkista jo kuvan muodossa :)

Mukavaa juhannusta kaikille! Tämä hoitaja viettää juhannuksen työpaikalla.