Käytiin Ranskassa ihanassa suloisessa Nizzassa lokakuussa. Kelit olivat silloin ihan mahtavat ja voinkin suositella lokakuun alkua matkustusajaksi. Suloisen Nizzasta teki se että siellä oikeasti talot olivat vanhoja. Se ei yrittänyt olla mitään vaan se oli. Turisteja siellä toki riitti mutta silti paikallinen elämä pääsi hyvin esille. 

IMG-20141005-WA0004.jpg

Lennot saatiin edullisesti kun varattiin hy,vissä ajoin puolisen vuotta ennen reissua. Lentokenttä oli lähellä kaupunkia ja bussilla pääsi helposti keskustaan. Rannalla istuessa oli mukava katsella nousevia ja laskevia lentokoneita, sillä lentokenttä näkyi hyvin pitkälle. 

Itsehän olin ajatellut että otan tämän loman ihan rennosti vaan. Mulla oli täällä kotona kämpän remontit kesken ja olin ihan loppu ja väsynyt. Käytännössä siis olin luottanut siihen että matkaseurani, joka koostui kummitädeistäni ja äidistä sekä siskosta, olisivat selvittäneet esim sen kuinka lentokentältä pääsee hotelliimme. No kyllä yritystä oli mutta kartan lukeminen oli selvästi hankalaa. Noh ehkä näiden tosituristien seurassa hiukan alkoi välillä pinna kiristyä. Välillä sitä ihmettelen miten he matkoillaan oikeasti pärjäävätkään. :)

Ensimäisenä päivänä kiersimme ihanaa Nizzan vanhaa kaupunkia ja kiipesimme myös Mont Boron puistoon jonne löysimme portaat heti rannan tuntumasta. Tosin tädit päättivät käyttää hissiä, joka sekin löytyi siitä läheltä portaita. Hissiin oli melko pitkä jono ja siinä samalla menetti maisemat matkan varrella ylös. Maisemat olivat ihanat. Ylhäällä oli puisto ja joku kivikasa jäännöksenä jostain suuremmasta rakennelmasta. Lisäksi paljon turisteja ja turisteille suunnattuja matkamuistomyymälöitä. Myös katujunalla olisi päässyt puistoon. 

IMG-20141007-WA0001.jpg

Toisena päivänä päätimme lähteä Monacoon. Helpoiten sinne pääsi junalla. Junia menee päiväsaikaan useampi tunnissa eikä lipun hintakaan ollut muistaakseni kovinkaan montaa euroa. Matka kesti noin tunnin Nizzasta Monacoon. 

Monacossa sitten oltiinkin taas vaihteeksi vähän eksyksissä, koska kukaan ei ollut etukäteen selvittänyt yhtään mitään, eli suoraan vaan paikanpäälle ihmettelemään :) 

Juna-asema oli aika jyrkän rinteen päällä ja sieltä sitten suunnistettiin alaspäin. Monaco on todella tiiviisti rakennettu ja kadut menevät vähän pitkin poikin ilman sen kummempaa logiikkaa. Selvisimme sitten satamaan ja istuimme yhteen kahvilaan välipalalle. Sieltä löysimme kartan jonka mukaan sitten lähdettiin suunnistelemaan. Päätimme ostaa liput turistibussiin koska meillä oli kuitenkin vain yksi päivä aikaa nähdä koko Monaco. 

Bussin pysäkkeinä olivat ainakin ruhtinasperheen linna, mahtava merimuseo, satama, japanilainen puutarha, ja tietenkin Monte-Carlon kasino, sekä monta muutakin, mutta nämä paikat olivat mielestäni varmaan tärkeimmät. Yllätyksenä tuli bussilipun hintavuus ja se että kierros loppui melko aikaisin. Mutta saatiin nyt kuitenkin Monaco haltuun näin yhden päivän aikana. Päivän lopussa alkoi tulla jo ihan ähky siitä kaikesta vauraudesta ja luksuksesta. Kyllä oli hienoja autoja, huvipursia, botoxia, kalliita pukuja ja koruja. Hintataso ei ollut nyt mitenkään mahdoton tähän aikaan vuodesta, mutta ilmeisesti hinnat nousevat formulakisojen aikaan huomattavasti. Eli kova kiipeäminen takaisin rautatieasemalle alkoi. Jostain olisi luultavasti löytynyt hissikin. Juna-asema on rakennettu kallion sisään ja ulospäin näkyy ainoastaan ovi. 

IMG-20141008-WA0000.jpg

Takaisin Nizzassa. Seuraava päivä oli meille rantapäivä. Nizzan ranta on kivinen eikä niin hirveän miellyttävä, lisäksi ranta oli melko jyrkkä. Tädeilläni oli ainakin ongelmia päästä veteen ja takaisin rannalle. Sanoivat että uimatossut olisivat olleet tarpeen sillä kivet tuntuivat pahalle jalkojen alla. 

Lisäksi juhlimme tätini syntymäpäiviä. Olimme varanneet pöydän allakerran ihanasta ravintolastamme mikä oli sisäpihalle rakennettujen pergoloiden suojassa. Ranskalainen perinneruoka oli melkoisen kalapainotteista joten kuka pitää kalasta pitää varmasti myös paikallisesta ruuasta. Ilta jatkui sitten eräässä latino-tanssi clubilla. Siellä pöytäämme päätti istua joku ihme hyypiö joka alkoi ostelemaan drinkkejä. Pöydässämme oli jatkuvasti lasit täynnä. Tämä tyyppi ei suostunut puhumaan meille mitään ei tuntunut ymmärtävän englantia eikä oikein mitään muutakaan kieltä. Hyvin epäilyttävää ja vähän pelottavaakin. Lisäksi clubilla oli eräs tanssin opettaja jonka kanssa pöytähtelimmekin enemmän. Hauskaa oli. Ja se hyypiökin sitten katosi baarin kiinni mentyä. Mutta kyllä mua vähän edelleen ihmetyttää että mitä ihmeen tyyppi ja miksi. 

Seuraava päivä oli shoppailupäivä. Parhaat shoppailupaikat ovat varmasti Place Massenalta lähtevän Avenue Jean Medecinen varrella. Ainakin itse olin tyytyväinen kun matkan varrelta löytyi Bershka ja Bull & Bear. Vanhasta kaupungista sitten löytyy kaiken maailman matkamuistomyymälöitä vaikka kuinka paljon. Helposti saa tuhlattua rahansa Nizzassa. Parhaat ravintolat löytynevät Rue Massenan varrelta tai vanhasta kaupungista. Me olimme sen verran isommalla porukalla liikenteessä että välillä oli vaikeampi löytää ravintolasta tarpeeksi isoa pöytää meille kaikille. Ravintolat olivat selvästi suosittuja sekä turistien keskuudessa mutta myös paikallisten. Lisäksi liikkumista helpottaa raitiovaunu, joka kulkee läpi Nizzan ja vain yhdellä linjalla joten eksyä ei voi jos raitiovaunulla lähtee liikkeelle. Periaatteessa Nizzassa pystyy hyvin kävelläkin paikasta toiseen, mutta meidän porukassa raitiovaunu oli ihan hyvä idea sillä tädeilläni oli ongelmia jaksaa kävellä.

Ese Village oli kohteenamme kuudentena lomapäivänä. Sinne pääsimme bussiasemalta. Bussi kiersi myös kaupungissa mutta oikean pysäkin löytäminen ei ollut niin helppoa joten suuntasimme suoraan asemalle. Autoja meni kerran tunnissa ja bussista oli kyllä hienot maisemat. Mutta myös auto oli hyvin täynnä jotenkin siellä saattoi joutua myös seisomapaikoille eikä maisemista niin suuresti sitten ehkä tullun nautittua. Ese oli myöskin varsinainen ökypaikka. Oli hienoa hotellia, kallista ravintolaa ja upeita maisemia. Hyvin pieni kylä vuorella jossa oli tiloja restaotoitu vanhaan linnoitukseen. Kiipesimme vuoren huipulla sijaitsevaan puistoon nauttimaan maisemista ja sen jälkeen otimme yhdet drinkit hienon ravintolan terassilla. Pelkästään drinkit maksoivat n. 15 euroa ja listalta löytyi 1000 euron juomia ym.

IMG-20141008-WA0001.jpg

Seuraavana päivänä olikin sitten kotiin lähtö, mutta ennen sitä ehdimme käydä vanhassa kaupungissa antiikkimarkkinoilla. Paluu arkeen koitti kuitenkin hyvin rentoutuneena, ainakin olin hetkeksi saanut muutakin ajattelemista kuin työ ja remontti. Voin suositella Nizzaa lomakohteeksi. Kaupungin ottaa helposti haltuun siellä on helppo suunnistaa ja paljon tekemistä. Lisäksi kyllä englannilla pärjää hyvin, mutta ranskalaiset arvostavat jos viitsit edes muutaman sanan ranskaa opetella vaikka vain tervehdykset. Ihana Nizza kannatta käydä, nähdä ja kokea.